Mητρικό γάλα

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το βρέφος, αφού του παρέχει τα απαραίτητα και στη σωστή αναλογία θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του.

Πρωτόγαλα ή πύαρ

Το γάλα που παράγεται από τους μαστούς κατά τη διάρκεια του τελευταίου σταδίου της κύησης και για 2-4 ημέρες μετά τον τοκετό ονομάζεται »πρωτόγαλα». Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, περιέχει μοναδικούς ανοσολογικούς παράγοντες που προστατεύουν το βρέφος από λοιμώξεις.

Ώριμο μητρικό γάλα

Μετά τις πρώτες μέρες της γαλουχίας, το πρωτόγαλα αντικαθίσταται με την έκκριση μιας μεταβατικής μορφής γάλακτος, την οποία ακολουθεί το ώριμο μητρικό γάλα μετά την 3η-4η εβδομάδα.

Ιδιότητες του μητρικού γάλακτος

  • Θρεπτική αξία. Περιέχει σε σωστή αναλογία και ποσότητα πρωτεΐνες, λίπη, ιχνοστοιχεία, σάκχαρα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού.
  • Περιέχει αντισώματα τα οποία προστατεύουν το βρέφος από λοιμώξεις κι ενισχύουν την άμυνά του.
  • Αντιαλλεργικές ιδιότητες.
  • Δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία κι αποστείρωση.
  • Ενισχύει το δεσμό μητέρας-βρέφους.
  • Βοηθά τις συσπάσεις της μήτρας και την επάνοδό της στο φυσικό της μέγεθος.
  • Προφυλάσσει τη μητέρα από τον καρκίνο του μαστού.

Μάγδα Γκίκα, Παιδίατρος

 

Μπορείτε να κάνετε σχόλιο, ή trackback από το site σας.

Αφήστε σχόλιο

Powered by WordPress | Designed by: fire tables | Thanks to denver seo company, std testing and cold laser therapy