Λοιμώδες ερύθημα ή πέμπτη νόσος

Πρόκειται για μία εξανθηματική ιογενή λοίμωξη που προκαλείται από τον παρβοϊό Β19. Είναι συχνή στις ηλικίες μεταξύ 5-15 ετών.

Ο ιος μεταδίδεται με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού, με μετάγγιση αίματος και από τη μητέρα στο έμβρυο. Η μετάδοση γίνεται τις 2 εβδομάδες που προηγούνται της εμφάνισης του εξανθήματος.

Συμπτώματα

Η λοίμωξη μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να εκδηλωθεί με κάποια πρόδρομα συμπτώματα όπως πυρετός, κεφαλαλγία, ρινίτιδα, μυαλγίες, αρθραλγίες .

Ακολουθεί το εξάνθημα το οποίο είναι ζωηρό , έντονο, ιδιαίτερα στα μάγουλα (σαν χαστούκι). Συχνά παρατηρείται ωχρότητα γύρω από το στόμα. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί και στο υπόλοιπο σώμα και να συνυπάρχει κνησμός. Επίσης μπορεί να υποτροπιάζει και να αλλάζει σε ένταση ανάλογα με τις αλλαγές του περιβάλλοντος, δηλαδή τη θερμοκρασία ή την έκθεση στο φως και να διαρκεί για εβδομάδες.

Σπάνιες επιπλοκές

Αρθροπάθεια. Οι αρθραλγίες και οι αρθρίτιδες προσβάλλουν τα κορίτσια εφηβικής ή και μεγαλύτερης ηλικίας.

Παροδική απλαστική κρίση. Συνήθως εκδηλώνεται σε παιδιά με αιμολυτικό νόσημα όπως μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία. Σε αυτή τη περίπτωση έχουμε αναστολή της ερυθροποίησης (διακόπτεται η παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Λοιμώξεις σε ανοσοκατασταλμένους.

Εμβρυϊκός ύδρωπας. Η λοίμωξη με παρβοϊό Β19 κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκό ύδρωπα και θάνατο του εμβρύου.

Μάγδα Γκίκα, Παιδίατρος

Μπορείτε να κάνετε σχόλιο, ή trackback από το site σας.

Αφήστε σχόλιο

Powered by WordPress | Designed by: fire tables | Thanks to denver seo company, std testing and cold laser therapy