Λαρυγγίτιδα

Είναι μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία προκαλεί στένωση του λάρυγγα.

Προσβάλλει συχνότερα βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η ιογενής λαρυγγίτιδα προκαλείται από ιούς ( παραϊνφλουέντζας, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, γρίππης, αδενοϊούς). Παρουσιάζεται με ρινίτιδα, πονόλαιμο με ή χωρίς πυρετό, βράγχος φωνής, υλακώδη βήχα (γάβγισμα σκύλου).

Η σπαστική λαρυγγίτιδα είναι συνήθως αλλεργικής αιτιολογίας. Παρατηρούνται επανειλλημένα επεισόδια υλακώδους βήχα , αιφνίδια τη νύχτα, μικρής διάρκειας και χωρίς πρόδρομα σημεία (πυρετό, ρινίτιδα, πονόλαιμο).

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εξέταση.

Αντιμετώπιση: Σε ήπια επεισόδια, παιδιά που παρουσιάζουν μόνο υλακώδη βήχα μπορούν, αφού εξεταστούν από παιδίατρο, να αντιμετωπιστούν στο σπίτι (αύξηση της υγρασίας με ατμούς ή υγραντήρα, χορήγηση κορτιζόνης).

Απαιτείται άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο όταν:

 • Υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση.
 • Συριγμός κατά την εισπνοή (θορυβώδης αναπνοή).
 • Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5οC).
 • Σιελόρροια.
 • Ταχύπνοια, ταχυκαρδία.
 • Το χρώμα του παιδιού είναι κυανωτικό και η συνείδησή του επηρεάζεται.

Μάγδα Γκίκα, Παιδίατρος

 

Μπορείτε να κάνετε σχόλιο, ή trackback από το site σας.

4 Σχόλια στο “Λαρυγγίτιδα”

 1. Ο/Η Δώρα λέει:

  Ο γιος μου απο τον 5ο μήνα και μετα εμφάνισε επεισόδια υλακωδη βήχα στον ύπνο του ,χωρις αλλα συμπτώματα δλδ χωρις να εχει προηγηθεί ιογενής λοίμωξη ,χωρις δύσπνοια ,χωρις τιποτα ….συνεχίζει να κοιμάται ανενόχλητος.θα μπορούσε να ειναι αλλεργικό,λαρυγγομαλακια που εμφανίστηκε στον 5ο ή αυξημένες εκκρίσεις που το ενοχλούν .δεν ειναι καθημερινά τα επεισόδια γιατι δεν παίρνω ξεκάθαρη απάντηση απο τον παιδίατρο.

  • Ο/Η Μάγδα Γκίκα λέει:

   Καλησπέρα! Σύμφωνα με την περιγραφή σας, θα μπορούσε να είναι σπαστική λαρυγγίτιδα, η οποία οφείλεται είτε σε αλλεργικά είτε σε ιογενή αίτια. Ευχαριστώ!

 2. Ο/Η διονυσησ πολλατοσ λέει:

  καλησπερα πριν καιρο ο γιοσ μου στα 3 τορα ειναι 4 χτεσ τα κλισε λιπον ,μασ εκανε λιμοξη αναπνευστικου στην τεταρτη φορα τον πιγαμε σε παιδοαλεργιολογο και μασ χοριγισε τα φαρμακα ωαχομ κατι δεν θιμαμε βοιθαη στην ενδιναμοση του ανοσοπιοοιτικου σιστιματοσ …και απο εχτεσ μετα απο ενα χρονο κοντα και …..μασ εκανε λαρυγγιτιδα με τον βιχα τον γνοστο , τον πιγαμε στο νοσοκομειο και τ εδοσαν κορτιζονι σε συριιγα δεν ιδα ιδα μονο την σιριγγα …κια του εκανα και μασκα …και εξετασισ αιματοσ ειχε ξανααροστιση μετα τα χαπια αλα σε φισιολογικα πλαισια μετα απο τοσο καιρο τι σιμβενη /??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ειμε σε απογνοσι δεν ξερο τι να κανο

  • Ο/Η Μάγδα Γκίκα λέει:

   Καλησπέρα! Θα μπορούσατε να ξανακάνετε την ίδια θεραπεία, αφού τον βοήθησε την πρώτη φορά. Ευχαριστώ!

Αφήστε σχόλιο

Powered by WordPress | Designed by: fire tables | Thanks to denver seo company, std testing and cold laser therapy