Ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α είναι μία οξεία μολυσματική ασθένεια του ήπατος (συκωτιού), που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας  Α.

Η νόσος εκδηλώνεται 2 έως 6 εβδομάδες  μετά την επαφή του ατόμου με τον ιό.

Ο ιός της ηπατίτιδας Α απεκκρίνεται στα κόπρανα, ως εκ τούτου η μετάδοση γίνεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της εντεροστοματικής οδού. Έχουν αναφερθεί επίσης κρούσματα που προκλήθηκαν μετά από κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού.

Στα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, η ασθένεια είναι συνήθως ασυμπτωματική. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν ήπιες εκδηλώσεις όπως πυρετό, ανορεξία, καταβολή, κοιλιακά άλγη, ναυτία, εμέτους, διάρροιες. Μπορεί να παρουσιάσουν ίκτερο (50%), με σκουρόχρωμα ούρα και αποχρωματισμένα κόπρανα.

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως τις 2 εβδομάδες πριν την εμφάνιση του ικτέρου και την 1η εβδομάδα μετά την εμφάνισή του.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ηπατίτιδα Α. Συστήνεται ξεκούραση και ισορροπημένη διατροφή. Αν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα απαιτείται η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Πρόληψη:

Υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α, το οποίο χορηγείται σε ηλικία άνω του έτους σε 2 δόσεις με ελάχιστο μεσοδιάστημα 6 μηνών. Το εμβόλιο χορηγείται επίσης και σε άτομα αυξημένου κινδύνου για ηπατίτιδα Α (ταξιδιώτες, τοξικομανείς, επαγγελματίες υγείας, ομοφυλόφιλοι, άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με οξεία ηπατίτιδα, κλπ.).

Τηρήστε τους κανόνες υγιεινής: καλό πλύσιμο των χεριών μετά την τουαλέτα, πριν τη διαχείριση των τροφίμων, πριν το φαγητό.

Μάγδα Γκίκα, Παιδίατρος

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: fire tables | Thanks to denver seo company, std testing and cold laser therapy