Δυσανεξία στη λακτόζη

Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που περιέχεται κυρίως στο γάλα. Ο οργανισμός διαθέτει ένα ένζυμο τη λακτάση, που διασπά τη λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη, δηλαδή σε σάκχαρα εύκολα απορροφήσιμα στην κυκλοφορία του αίματος. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, έχουν μερική ή πλήρη έλλειψη του ενζύμου λακτάση. Σε αυτή την περίπτωση η λακτόζη δε διασπάται με αποτέλεσμα να φτάσει στο παχύ έντερο και να προκαλέσει ζυμώσεις κι επομένως την παραγωγή αερίων με την εμφάνιση των παρακάτω συμπτωμάτων:

Ναυτία.
Κοιλιακό άλγος.
Έκλυση αερίων.
Αίσθημα πληρότητας (φούσκωμα).
Διαρροϊκές κενώσεις.

Η συγγενής απουσία λακτάσης είναι σπανιότατη.

Η πρωτοπαθής όψιμα εκδηλούμενη αναπάρκεια λακτάσης κυμαίνεται στο 6% του παιδικού πληθυσμού και παρουσιάζεται μετά τα 3 έτη ζωής, όταν αρχίζει να μειώνεται η δραστικότητα της λακτάσης.

Η δευτεροπαθής δυσανεξία στη λακτόζη μετά από γαστρεντερίτιδα υπολογίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό (13%) και είναι παροδική. Οφείλεται στην καταστροφή κυττάρων του εντέρου, στα οποία βρίσκεται η λακτάση. Η παραγωγή της λακτάσης ανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από 2 εβδομάδες έως 2 μήνες.

Διάγνωση:

Με την υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά την αφαίρεση της λακτόζης από τη διατροφή και την επανεμφάνισή τους αμέσως μετά την επανεισαγωγή της.
Με τη μέτρηση του υδρογόνου στον εκπνεόμενο αέρα.
Με τη μέτρηση του Ph των κοπράνων ή με την ανίχνευση του σακχάρου στα κόπρανα.
Με τη βιοψία του λεπτού εντέρου και τη μέτρηση των επιπέδων λακτάσης.

Αντιμετώπιση:

Αποφυγή του γάλακτος ή χορήγηση ειδικού γάλακτος χωρίς ή με μειωμένη λακτόζη.
Χορήγηση άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων (κίτρινα τυριά ή γιαούρτι) σε μικρές ποσότητες και καταμερισμός αυτών σε όλα τα γεύματα της ημέρας.
Χρήση ειδικών σταγόνων ή δισκίων λακτάσης.

Μάγδα Γκίκα, Παιδίατρος

Μπορείτε να κάνετε σχόλιο, ή trackback από το site σας.

Αφήστε σχόλιο

Powered by WordPress | Designed by: fire tables | Thanks to denver seo company, std testing and cold laser therapy